I 2015 reiste PQS sammen med Norkring til USA for å teste ut en helt ny teknologi. Fem år senere er feilrettingsoppdrag på intern kraft og kurssikring kuttet med over 70 %. Dette er bare en av mange innovative løsninger PQS har bidratt til i løpet av de siste 30 årene.
– Jeg tok PQS skikkelig på sengen. Deretter ba jeg dem reise ut i verden for å finne en løsning, sier Magnus Mølsæter, Project Manager i Tomaco.
Mølsæter var leid inn som problemløser av det som den gang het Norkring, som i dag er fullt innlemmet i Telenor. Norkring opplevde store problemer med at jordfeil stadig koblet ut utstyr på kringkastingsstasjonene deres. Knut Kjennerud, tidligere COO i Norkring, var den som satte i gang prosjektet.
– Det var uvanlig stor linjeaktivitet, og overspenninger skjedde hyppig. Vi hadde mange små stasjoner som sto utsatt til med mye følsom teknologi. All feilrettingen ble etter hvert veldig kostbar, sier Kjennerud.
– Det var et sånt typisk problem som alle sa ikke var løsbart. Men det fant vi oss ikke i, sier Mølsæter.
Vendte snuten mot Amerika
Mølsæter henvendte seg til PQS for å få hjelp. PQS hadde heller ingen løsning på problemet; de måtte alle tenke utenfor boksen.
Etter å ha idemyldret og brukt nettverket sitt, kom de i kontakt med Peter Nystrom, direktør i TSI Power Corporation, som holdt til i Wisconsin, USA. Han hadde tatt i bruk en teknologi de så på som svært interessant – et filter de håpet kunne videreutvikles til å hindre overspenning.
Etter noen innledende og lovende tester i Norge satt snart Mølsæter sammen med senioringeniør Thomas Skarpås fra Norkring og Terje Jørgensen, adm. dir. i PQS, på et fly over Atlanterhavet for å utføre mer testing i Nystroms laboratorium.
– Først utviklet vi en prototype av et nettfilter og testet det. Etter en del prøving og feiling ble sluttproduktet rett og slett fantastisk. Det var det gode samarbeidet og det faktum at alle nektet å gi opp som til slutt ga de gode resultatene, sier Nystrom.
Tallenes tale
I dag er nesten 1000 nettfiltre installert på kringkastingsstasjoner rundt om i hele landet.
– Resultatet er at vi har fått en betydelig reduksjon på feilretting, og ikke minst mer fornøyde kunder. Fornøyde kunder er alltid første prioritet, sier Skarpås.
Også Mølsæter mener prosjektet har vært en stor suksess.
– Forandringen er helt ekstrem. Det er målt at antall utrykninger gikk ned med over 70%, sier han.
Lang historie med ny teknologi
Innovasjon sitter i veggene i PQS. Da firmaet først ble startet for 30 år siden – i sykkelboden til grunnlegger Terje Jørgensen – var det som den gang het IR Norge først ute med å ta i bruk termografi her til lands. Siden har firmaet vokst, og fortsatt å både ta i bruk og utvikle nye teknologiske løsninger.
– Det er viktig for oss å lytte og samarbeide tett med kundene våre for å finne løsninger. Om det ikke allerede finnes en løsning, vil vi jobbe for å utvikle en. Det er jo noe av det gøyeste vi gjør, sier Terje Jørgensen, og legger til:
– Vi behandler alle kunder som partnere. Vi skulle vel egentlig ønske at flere utnyttet det litt mer.