30 år med innovasjon

I disse dager fyller PQS 30 år. Selskapet som ble startet av én mann i en sportsbod har nå kontorer i Oslo og Bergen – og utfører arbeid for store nasjonale selskaper over hele landet.

I 1990 gikk startskuddet for det som til nå har vært 30 år med innovasjon og sikker strømforsyning.

Et bredt nettverk ga nye muligheter

Terje Jørgensen hadde jobbet flere år som ingeniør og elektriker, men så alltid etter nye utviklingsmuligheter.

– Jeg var utrolig heldig som fikk muligheten til å reise land og strand rundt med dyktige bransjekollegaer for å undervise elektrobransjen i et nytt regelverk. Hvis ikke jeg var ute på veien så satt jeg i boden og utforsket nye muligheter og trender innen elektrofaget, forteller Jørgensen fra kontoret til PQS i Alvøen i Bergen – 30 år etter han satt alene i sportsboden hjemme.

Terje Jørgensen startet det som i dag er PQS som et enmannsfirma hjemme i sportsboden

Kontaktnettverket vokste fort over hele landet. Det var mange som ville benytte seg av kompetansen han hadde opparbeidet seg i en tid der bransjen gikk inn i en endringsfase fra regelstyrt til målstyrt regelverk for å dokumentere sikker strømforsyning. I spissen stod Terje og det som i dag er PQS.

Etter hvert som nettverket ble større økte også oppdragsmengden og på 90-tallet kom det ene spennende oppdraget etter det andre inn på fasttelefonen i boden. Blant annet fikk Jørgensen jobben med å utarbeide kortslutnings beregninger for alle NRK sine anlegg landet rundt.

En pionér innen termografi

Mange forbinder nok også PQS med termografering, men det var helt tilfeldig at det var nettopp de som skulle utpeke seg som pionéren innen termografering i Norge.

– Jeg kom egentlig bare over et termokamera ved en tilfeldighet og synes det var utrolig kult. Som vanlig var jeg opptatt av å utvikle meg videre innen faget og jeg så store muligheter for å ta en ny retning. At man ved hjelp av ny teknologi enkelt kunne redde både liv og arbeidsplasser var noe jeg ikke kunne legge fra meg, forteller Jørgensen som var den første i Norge som nådde alle nivåer innen termografiutdanningen.

Med nyvunnet kunnskap om ny teknologi ekspanderte også Jørgensens nettverk seg ut over Norges grenser og PQS startet samarbeid med aktører i USA og Europa, et samarbeid som pågår den dag i dag.

Terje var en av de første i Norge med alle nivåer innen termografering. I dag er kameraene mye mer mobile.

– Vi kan være stolte av å ha profesjonalisert termograferingen her hjemme – termografi er nesten blitt en egen bransje. Alt vi har gjort gjennom årene har vi gjort for at elektrobransjen også skulle utvikle seg. Da jeg ble spurt om å lage en egen sertifiseringsordning for termografering svarte jeg nei fordi jeg ikke ville at en kommersiell aktør som oss skulle eie det alene. Denne ordningen utviklet NEMKO og er nå overført til Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) der det er DNV GL og NEMKO som har ansvaret for sertifisering. Dette har reddet mange eiendommer fra brann, forteller Jørgensen engasjert.

Sikker strømforsyning

På spørsmål om hvilke hendelser som har vært utslagsgivende for suksessen bak PQS sliter Jørgensen med å velge én.

– Skulle jeg trekke frem noe som har staket ut kursen for der vi er i dag så må det være da både tårnet på Gardermoen og NRK sitt studio på Marienlyst gikk i svart på slutten av 90-tallet. Da gikk det opp for oss at vi i bransjen gjorde feile beregninger for avbruddsfri strømforsyning, forteller Jørgensen.

PQS som allerede hadde Oslo Lufthavn som kunde lenge før de første flyene landet, og som nevnt allerede samarbeidet med NRK, så behovet for å utvikle egne metoder for å dokumentere strømforsyningen slik at ikke store samfunnsviktige aktører skulle oppleve det samme.

De siste 30 årene har PQS vært høyt og lavt for å kontrollere samfunnsviktige installasjoner

Sammen med partnerne sine, som Jørgensen kaller dem han samarbeider med over hele verden, lærte de mye om UPS-anlegg. Spesielt god hjelp fikk de fra Arild Bjørkedal i Schneider, som Jørgensen karakteriserer som «en meget dyktig, hyggelig og hjelpsom elektroingeniør».

– Vi er glade for at PQS fort ble ansett som eksperter på sikker strømforsyning. I dag har også FEBDOK innarbeidet UPS-forsyning i sitt flotte dokumentasjonsverktøy, sier Jørgensen.

Spennende tid for de som er opptatt av innovasjon

De siste årene har PQS tatt en solid rolle innen kontroll av spenningskvalitet og firmaet har sammen med søsterselskapet PQE 9 ansatte i Oslo og Bergen. De kan skryte av egenutviklete systemer, apper, skyløsninger og metoder som er innovert i tett samarbeid med nettverket.

– PQS og partnerne våre er blitt en familie og vi holder sammen selv i krevende tider som slike vi står ovenfor nå med korona. Som en som startet alene i en sportsbod ser jeg hvor viktig det er å ha kompetente folk rundt seg til enhver tid, forteller Jørgensen som er usikker på om han skal fortsette i 30 år til.

– Jeg vil alltid ha et hjerte for bransjen og slik teknologien utvikler seg tror jeg de kommende årene blir spennende for oss som er opptatt av innovasjon, avslutter Jørgensen.